Výživa onkologických pacientov
Výživa onkologického pacienta

Onkologické ochorenie - liečba a správna výživa

Správna výživa môže byť to posledné, na čo myslíte, avšak mala by byť  nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o Vaše telo. Príjem zdravej a vyváženej stravy pomáha telo udržiavať silné či už pred, počas, alebo po prekonaní onkologického ochorenia. Liečba onkologického ochorenia väčšinou pozostáva z viacerých zákrokov a terapií. Výber vhodnej terapie závisí od typu, štádia a rozvinutia nádoru, ako aj od celkového stavu pacienta. Každý jeden krok liečby môže mať vplyv na váš metabolizmus, pričom ich vplyv sa prejavuje individuálne.

Správny výber stravy a jej skladba je dôležitá pre dosiahnutie rovnováhy v organizme a pre jeho správne fungovanie. Príjem zdravého a vyváženého jedla so všetkými živinami ovplyvňuje to, ako sa budete cítiť po fyzickej stránke a koľko budete mať energie. Nedostatočný príjem nemusí mať vplyv len na Vašu fyzickú stránku, ale aj na tu psychickú. Ak nedokážete prijímať dostatočné množstvo jedla z dôvodu nechutenstva či zníženej chuti do jedla, môže to byť pre Vás vyčerpávajúce.

     

    Snažte sa jesť každý deň pravidelne a zaraďte do Vášho jedálnička rôzne druhy jedál:

    • Bielkoviny (proteíny) - dobrými zdrojmi sú napríklad mäso, ryby, vajcia, strukoviny, oriešky či alternatívy mäsa (tofu či rastlinné proteínové výrobky). Tieto potraviny sú taktiež zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ako napríklad železo.
    • Sacharidy ako chlieb, zemiaky, cestoviny, ryža, či cereálie Vám pomôžu dodať energiu, vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Zahrňte ich do každého jedla.
    • Mliečne výrobky (poprípade ich rastlinné alternatívy) sú dobrým zdrojom vápnika, proteínov a vitamínov. Jogurt, syr a mlieko sú vhodné ako ľahký a rýchly snack. Dajte si 2 až 3 porcie denne.
    • Čerstvé, mrazené či sušené a zavárané ovocie zelenina by mali byť súčasťou všetkých „piatich jedál denne“. Vláknina z ovocia a zeleniny zlepšuje trávenie. Obmedziť by ste mali ovocie a zeleninu len v prípade, ak nemôžete prijímať veľké množstvo vlákniny.
    • Sladké a mastné jedlá by ste mali jesť len v malých množstvách. Avšak v prípade, že potrebujete navýšiť množstvo prijatých kalórií, kvôli zníženiu alebo zabráneniu straty hmotnosti, môže Vám byť odporučené prijímať viac tukov a cukrov. V prípade tukov sa zamerajte na rastlinné oleje a nátierky, nakoľko sú zdravšie.

     

    Máte problémy s jedením a nechcene strácate hmotnosť?

    Rovnako ako Vy nemusíte myslieť na výživu, nemusí na ňu myslieť ani Váš ošetrujúci lekár. V prípade problémov s prijímaním stravy z akýchkoľvek dôvodov a neplánovanej straty telesnej hmotnosti sa obráťte na lekára. Zverte sa lekárovi včas a nečakajte až do poslednej chvíle, kým nebude Vaša strata hmotnosti výrazne veľká. Je úplne v poriadku, keď začnete konverzáciu o príjme stravy a tekutín Vy. Na trhu sú dostupné rôzne prípravky enterálnej výživy určené pre pacientov s podvýživou súvisiacou s ochorením, ktoré pomôžu doplniť Váš príjem energie a dôležitých živín.

     

    Čo je to nutričný skríning a prečo by som ho mal podstúpiť?

    Všetci pacienti s onkologickým ochorením by mali podstúpiť nutričný skríning čo najskôr po diagnostikovaní ochorenia. Mali by ho absolvovať bez ohľadu na stratu telesnej hmotnosti. Informujte sa o nutričnom skríningu u Vášho lekára.

    Nutričný skríning zahŕňa zhodnotenie Vašej telesnej výšky, telesnej hmotnosti a zodpovedanie jednoduchých krátkych otázok o možnej neplánovanej strate telesnej hmotnosti, apetíte, príjme stravy a o symptómoch, ktoré by mohli ovplyvniť váš príjem stravy či tekutín. 

    Nutričný skríning by mal byť opakovaný v pravidelných intervaloch. Ak Vám nutričný skríning nebol robený počas dlhšieho obdobia, upozornite na to Vášho lekára.