Výživa onkologického pacienta
Výživa onkologického pacienta

Svetový deň boja proti rakovine - 4. február

Onkologická cesta každého pacienta je jedinečná a vieme, že okrem liečby je nevyhnutná dostatočná a správna výživa, ktorá môže byť nápomocná počas celého času trvania ochorenia. Až 65 % onkologických pacientov je počas onkologického ochorenia a jeho liečby ohrozených podvýživou.  Strata telesnej hmotnosti býva jedným z najčastejších príznakov  a nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu života pacienta,  znášanie onkologickej liečby a rýchlosť  rekonvalescencie. Onkologické ochorenie a jeho liečba môžu spôsobiť znížený príjem stravy, nechutenstvo, zhoršiť vnímanie chutí a ovplyvniť, ako telo vstrebáva jednotlivé živiny. Bežnú stravu je preto vhodné v tomto období dopĺňať enterálnou výživou v podobe nutričných drinkov, ktoré by sa mali stať  integrálnou súčasťou celkovej liečby. 

Všímajte si symptómy a prejavy

Strata telesnej hmotnosti je jedným s najčastejších vedľajších účinkov onkologického ochorenia. V rozmedzí 30 % až 80 % pacientov môže počas obdobia onkologického ochorenia nechcene strácať telesnú hmotnosť. Je však mnoho príčin nechcenej straty hmotnosti. Pred, ale hlavne počas liečby onkologického ochorenia, môže mať pacient často nechuť do jedla, znížený apetít, nádchu, afty v ústnej dutine, časté zvracanie či zmeny vnímania chutí. Zmeny vnímania chutí a vôní sú veľmi časté, vyskytujú sa až u 70 % pacientov počas liečby. Na vnímaní chutí a vôní však záleží, nakoľko spríjemňujú celkový pocit z jedenia a pitia, a môžu mať vplyv na zníženie chuti do jedla, čo môže vyvrcholiť nedostatkom potrebných živín pre organizmus. Zmeny vnímania chutí vedú k 20 až 25 % zníženiu denného príjmu kalórií, čoho výsledkom môže byť postupný rozvoj podvýživy. Bez adekvátnej a vyváženej stravy, stráca telo pacienta silu a svalovú hmotu a ťažšie sa vysporiada s ochorením, ako aj jeho liečbou. V prípade, že sa u seba alebo vášho blízkeho bojíte neželanej straty hmotnosti alebo nedostatočného apetítu,  tu je pár tipov, čo môžete spraviť:

  • Pravidelne si kontrolujte telesnú hmotnosť
  • Počítajte si BMI = m/h² (BMI = index telesnej hmotnosti, m = hmotnosť v kilogramoch, h2 = telesná výška v metroch)
  • Vyskúšajte jesť častejšie menšie porcie, približne každé 2 hodiny
  • Prijímajte širokú škálu potravín, aby ste svoje telo neoberali o potrebné živiny
  • Zapisujte si, čo ste jedli a po akom jedle ste sa cítili dobre
  • Dopĺňajte bežnú stravu nutričnými drinkami, určenými špeciálne pre onkologických pacientov
Obrázok
Výživa pri ochorení

Enterálna výživa je určená pre pacientov, ktorí trpia alebo sú v riziku podvýživy súvisiacej s ochorením. Prípravky sú dostupné na recept a musia sa používať pod lekárskym dohľadom. Viac informácií o enterálnej výžive nájdete TU alebo sa obráťte na vášho všeobecného alebo ošetrujúceho lekára. Pomôže vám vybrať vhodný prípravok.